smoll-banner--2

Casa MM | Elías Rizo Arquitectos

a 22
Photo © Marcos García


Από τους αρχιτέκτονες:

Το κτήριο Casa MM παρουσίαζε μια ασυνήθιστη πρόκληση για μας. Δύο αδελφοί που είχαν στην κατοχή τους μια σημαντική έκταση γης στην Tapalpa (πόλη στο κεντρο-δυτικό Μεξικό) μας προσέγγισαν με την πρόθεση να κτίσουν δύο ξεχωριστά σπίτια. Καθώς εντρυφούσαμε στις ανάγκες του project, συνειδητοποιήσαμε ότι και οι δύο οι πελάτες μας είχαν παρόμοιες ανάγκες και καθώς δεν τους ενοχλούσε, στην πραγματικότητα το προτιμούσαν, σχεδιάστηκαν τα δύο σπίτια έτσι ώστε να μοιράζονται κοινή γλώσσα, αποδίδοντας όμως ταυτόχρονα την ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε σπιτιου. Η τοπογραφία της περιοχής έθεσε τις δικές της μεταβλητές που είχαν σαν αποτέλεσμα περαιτέρω ελαφρές διαφοροποιήσεις στο σχεδιασμό του κάθε σπιτιού.


Μια παρόμοια λίστα προτεραιοτήτων εφαρμόστηκε στη διαστασιολόγηση των χώρων και την δημιουργία σχέσεων μεταξύ διαφόρων λειτουργιών με το χώρο.

 

a 5
Photo © Marcos García

 

a 17

Photo © Marcos García

a 6
Photo © Marcos García

a 9
Photo © Marcos García


Η πρόσβαση στα δύο κτήρια έγινε η πρωταρχική μέριμνά μας στο σχεδιασμό των κτηρίων. Αν και η διαρρύθμιση της εισόδου υπαγορεύτηκε, κατά κύριο λόγο, από τη λειτουργικότητα, οι πελάτες εξέφρασαν την επιθυμία να λειτουργεί η κάθε είσοδος από μόνη της σαν μια διαφορετική εμπειρία. Συνεχίσαμε μετά να διαμορφώνουμε τις ενότητες εισόδου με τις διάφορες υποενότητες (χωλ, γκαράζ, αποθηκευτικοί χώροι, δωμάτια υπηρεσίας) γύρω από ανοιχτές αυλές που καθηλώνουν το βλέμμα κι επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει.

Και τα δύο κτήρια είναι διαμορφωμένα από την ανάγκη μιας ευέλικτης χρήσης του χώρου, και της επιθυμίας της σύνδεσης του μέσα με το έξω. Σε όλη την έκταση των δύο σπιτιών υπάρχουν τοίχοι και παράθυρα που στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν διαχωριστικά τα οποία μπορούν να κρυφτούν εξ ολοκλήρου, με σκοπό να επιτυγχάνεται η ενοποίηση χώρων με παρόμοιες λειτουργίες, ή του εσωτερικού των κτηρίων με τους περιβάλλοντες εξωτερικούς χώρους.


a 1
Photo © Marcos García

a 2
Photo © Marcos García

a 4
Photo © Marcos García


Η οικία Α, η οποία χτίστηκε στο υψηλότερο τμήμα του οικοπέδου, έχει μια πιο εσωστρεφή διάταξη. Η κάτοψή της παρουσιάζει μια ελαφριά γωνίωση που την κάνει να ξεχωρίζει από την οικία Β, και όλοι οι χώροι της είναι τοποθετημένοι γύρω από μια ανοιχτή αυλή. Εκτός από την κύρια κρεβατοκάμαρα, η οποία έχει τοποθετηθεί εκτός άξονα και είναι μερικώς αποσπασμένη από το υπόλοιπο σπίτι, όλα τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια διαθέτουν ημιώροφο με επιπρόσθετα κρεβάτια.


Η οικία Β σε γενικές γραμμές ακολουθεί τη γενική διαρρύθμιση και την αλληλουχία των χώρων της οικίας Α, αλλά χαρακτηρίζεται από μια πιο ευθύγραμμη κάτοψη που της δίνει τη δυνατότητα να έχει θέα πέρα από τα όρια της ιδιοκτησίας. Επίσης, σε αντίθεση με την οικία Α, τα υπνοδωμάτια αναπτύσσονται σε ένα μόνο όροφο.


Ο εμφανής ατσάλινος σκελετός, με την καθαρότητα των γραμμών και την εκτεθειμένη γεωμετρία του, λειτουργεί σαν ένα αυστηρό τρισδιάστατο περίγραμμα, καδράροντας επίπεδα και όγκους ντυμένους με αδρές πρώτες ύλες, που με τη σειρά τους αντανακλούν την άμεση σχέση των κτηρίων με το περιβάλλον φυσικό τοπίο.


a 7
Photo © Marcos García

a 25
Photo © Marcos García

a 24
Photo © Marcos García

From the architects:

Casa MM Casa presented an unusual challenge for us. Two brothers who owned a considerable stretch of land in Tapalpa approached us with the intention of building two separate houses. As we dug into the project’s needs we realized that both of our clients had similar needs and while they didn’t mind, and in fact preferred, that the houses share a common language, each one had to convey its own singular personality. The topography of the site imposed its own set of variables that resulted in further slight alterations in the design of each house.

a 26
Photo © Marcos García

a 29
Photo © Marcos García

a 30
Photo © Marcos García


A similar set of priorities was implemented in dimensioning spaces and establishing spatial relationships between functions.


Access to both buildings became a primary concern in our design. Although the entry layout and sequences were mainly driven by function, the clients expressed a desire that entrance into the houses be conceived as an experience in its own right. We then proceeded to articulate the entry modules with their various spaces (mud room, garage, storage, and service quarters) around open courtyards that catch the eye and allow daylight in.


Both buildings are shaped by a need for flexible use of space, and a desire to connect with the outdoors. Throughout the houses one finds that a large extent of walls and windows are in fact operable partitions that can be hidden entirely from sight to connect adjacent spaces with kindred functions, or to expose the house to its surroundings.


a 3
Photo © Marcos García

a 20
Photo © Marcos García

a 21
Photo © Marcos García

a 18
Photo © Marcos García

a 8
Photo © Marcos García

a 27
Photo © Marcos García

House A, which was built on the higher part of the property, maintains a more introvert disposition. Its floor plan displays a slight angularity that distinguishes it from House B, and all of its spaces are arranged around and open yard. Aside from the master bedroom, which stands off-axis and partially detached from the rest of the house, all dormitories contain a mezzanine level with additional beds.

a 19
Photo © Marcos García

a 13
Photo © Marcos García

a 23
Photo © Marcos García

House B shares the overall layout and spatial sequence of House A, but displays a strict, rectilinear floor plan which looks out beyond the property’s edge. Unlike House A, its dormitories are on a single level.

The exposed steel structure, with its clean lines and its stark geometry, acts as a disciplined three-dimensional contour, framing planes and volumes clad in raw texture, which in turn echo a direct relationship to the buildings’ natural setting.

a 10
Photo © Marcos García

a 12
Photo © Marcos García

a 28
Photo © Marcos García

a 15
Photo © Marcos García

a 14
Photo © Marcos García


Info:

Architects: Elías Rizo Arquitectos
Location: Tapalpa, JAL, Mexico
Architects in charge: Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Area: 1557 mt2
Year: 2014
Photography: Marcos García

Links: Elías Rizo Arquitectos, Home Adore

 

Διαδώστε το


a 16
Photo © Marcos García

a 11
Photo © Marcos García
VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές