smoll-banner--2


Botanica Khao Yai | T.R.O.P

a 1
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat


From the architects:

Inspired by the nearby mountain range, Khao Yai, Thailand’s largest rain forest, the landscape is created as the link between the architecture and Nature. Instead of trying to produce a faked natural forest, the architecture is interpreted as big trees while the landscape represents the green areas underneath. Working with different qualities of sunlight, the landscape solution successfully introduces the man-made sustainable forest, which inspires the residents to understand and appreciate what Nature is all about.

Botanica Khao Yai is located on the edge of Khao Yai, the most important national reserve forested region of Thailand. The site was an abandoned agricultural land. On the front, it faces a local road, and, on the back, a small mountain just right next to the boundary line. Separated into 2 main plots, the front plot, next to the road, is the residential area, while the second plot, next to the mountain, is reserved as a public park for recreational activities of the residents and visitors.

In order to fit all unit requirements into a compact area, ‘The Residences’, a series of residential blocks, were arranged on the landscape platform. Two 6-storey buildings, called Block A and Block B, are located along the edge between 2 land plots. Block B is a simple 6-storey residential block, while Block A is a bit more complicated. It has a V Shape layout. One part of the block has units for all 6 floors, facing the mountain behind. The other part is located in the middle of the first plot, elevated 4 floors from the ground with units only on the top 2 floors, facing the front of the property. The elevated units are built on gigantic concrete columns, leaving space underneath as big opening void. Along the road, 12 2-storey villas are created, with private gardens and pools.


Despite the architecture’s modern and geometrical design, we saw a similar atmosphere found in Khao Yai. Because each building has different height, some units elevated on tall columns, a different variety of sunlight qualities are created through out the project. Sunlight availabilities became the main criteria that we used to re-create a forest-like landscape here. The floating units on tall columns reminded us of gigantic trees in the forest. Each column is about the same size as the trunks of those trees, and the units above reminded us of the canopies. The area underneath is very similar to conditions we found under the trees, which, despite of its lack of sunlight, Nature has found its way to thrive under this hard condition in order to survive. Imitating this natural condition, Topographic green landforms were created in the shaded area. Local Ferns, found in the forest, were used to cover up the landform, called the Fern Hills.


a 2
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 7
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 16
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 17
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 13
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 11
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat



a 12

Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat


The main pedestrian circulation of the area is called ‘The Path’. Raised a bit above the Fern Hills, it serpentines left and right, up and down through out the landscape, enabling residents to choose their own routes amidst natural surroundings to their accommodations. More than being just a movement artery, the Path is also a recreational area, where residents could exercise or take a leisure walk and experience direct contact with Nature. The Path is also linked to the public areas such as lobby, clubhouse, lift hall and corridors, all designed as open-air without using air condition, instead creating a cool and shady environment with large trees. Natural lighting is also integrated into the entire project. Local materials were selected to harmonize the architecture and the landscape. These materials can easily be acquired locally such as mountain stones, found at the site during basement construction.

On the second land plot, ‘The Park’ was created as the recreational attraction for all residents and visitors. With the neighboring mountain, right next to the boundary, 3 layers of sub-drainage systems were carefully prepared to prevent flood and land slide. Excessive rainwater is harvested and collected for irrigational uses during the dry season. A variety of landscape programs have been introduced to the property. The Dining Pavilion, hidden by bamboo forest, was designed to frame the boundary of the Park. At the base of the mountain, a green hill was integrated into a reflecting pond, demonstrating some contrast between Manmade and Natural landscape. Yet, with the reflection of the mountain, it unites both together seamlessly. 2 swimming pools were also proposed. The first pool was located on top of a gym and a lounge. Its reflective water camouflages the massive structure underneath, making it totally disappeared. The second pool was created in the middle of the Park. Its water also reflects the surroundings, both the mountain and the architecture, combining all together as part of the overall landscape. Encouraging the good health is one of our main objectives designing the residential landscape. A Jogging Track is also proposed on the right side of the Park. Trying to achieve the maximum length of the running track, an elevated jogging bridge is introduced as a tool to multiply the routing options for the runners. Its shape also echoes the mountainous skyline of the surrounding areas.

Overall the design team has developed designs within a contemporary context, but still keeping intact the essence of a tropical feeling and atmosphere. This is achieved through a careful consideration of appropriate layout to ensure that the residents are able to see the beautiful panoramic-scape of Khao Yai. We believe that contemporary design does not have to be in opposition to nature. The intention for the concept is to create the friendly Forest in order to reduce the harshness of man-made structural form, thus, integrating the building and surrounding nature as one.


a 14
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 24
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 25
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 26
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 21
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 22
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 23
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat


Από τους αρχιτέκτονες:

Εμπνευσμένο από τη γειτονική οροσειρά, Khao Yai, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Ταϊλάνδης, ο σχεδιασμός τοπίου έχει γίνει με κριτήριο να αποτελέσει το δεσμό μεταξύ αρχιτεκτονικής και Φύσης. Αντί να γίνει προσπάθεια δημιουργίας ενός τεχνητού «φυσικού» δάσους, η αρχιτεκτονική ερμηνεύεται σαν μεγάλα δέντρα, ενώ το τοπίο αναπαριστά τις πράσινες ζώνες που βρίσκονται από κάτω. Δουλεύοντας με διαφορετικές ποιότητες του ηλιακού φωτός, ο σχεδιασμός του τοπίου εισάγει, με επιτυχία, ένα τεχνητό, αειφόρο, δάσος που λειτουργεί σαν έμπνευση για τους κατοίκους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το ρόλο της Φύσης.

Το Botanica Khao Yai βρίσκεται στις παρυφές του Khao Yai, του σημαντικότερου εθνικού δρυμού της Ταϊλάνδης. Η τοποθεσία ήταν μια εγκαταλειμένη αγροτική περιοχή. Από την μία όψη του, συνορεύει με έναν τοπικό δρόμο, και από την αντίθετη, με έναν μικρό βουνό που βρίσκεται δίπλα στα όρια του δρυμού. Διαχωρίζεται σε δύο βασικά οικόπεδα, αυτό που βρίσκεται μπροστά και συνοερεύει με τον τοπικό δρόμο, που αποτελεί και την περιοχή κατοίκησης, ενώ το δεύτερο οικόπεδο, δίπλα στο βουνό, χρησιμοποιείται ως δημόσιο πάρκο για την αναψυχή των κατοίκων του συμπλέγματος και των επισκεπτών.

Σε μια προσπάθεια να χωρέσουν όλες οι ανάγκες της κάθε μονάδας σε ένα συμπαγή χώρο, οι «Κατοικίες» (The Residences), μια σειρά από κατοικήσιμα οικοδομικά μπλοκς, τοποθετήθηκαν σε μία πλατφόρμα. Δύο εξαώροφα κτήρια, τα Block A και Block Β, βρίσκονται κατά μήκος των ορίων ανάμεσα στα δύο οικόπεδα. Το Block Β είναι ένα απλό εξαώροφο κτήριο κατοικιών, ενώ το Block A είναι κάπως πιο περίπλοκο. Το σχέδιό του αναπτύσσεται σε σχήμα V. Ένα μέρος του μπλοκ έχει διαμερίσματα σε όλους τους 6 ορόφους, τα οποία βλέπουν προς τη μεριά του βουνού. Το υπόλοιπο τμήμα του βρίσκεται στο κέντρο του πρώτου οικοπέδου, ανυψωμένο κατά 4 ορόφους από το έδαφος με διαμερισμάτα μόνο στους δύο πάνω ορόφους, και αντικρύζει το μπροστινό τμήμα της ιδιοκτησίας. Οι ανυψωμένες κατοικίες είναι χτισμένες πάνω σε γιγάντιες κολώνες από μπετόν, και αφήνουν κενό μεγάλο χώρο από κάτω τους. Κατά μήκος του δρόμου, 12 διώροφες βίλλες έχουν κτιστεί με ιδιωτικούς κήπους και πισίνες.

Παρά το μοντέρνο και γεωμετρικό σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής, παρατηρήσαμε μια παρόμοια ατμόσφαιρα και στο Khao Yai. Επειδή κάθε κτήριο έχει διαφορετικό ύψος και ορισμένες κατοικίες βρίσκονται ανυψωμένες σε ψηλές κολώνες, διαφορετικές ποιότητες φυσικού φωτός δημιουργούνται καθώς διαχέονται οι ακτίνες του ηλίου μέσα στο project. Η διαθεσιμότητα του φυσικού φωτός αποτέλεσε το βασικό κριτήριο πάνω στο οποίο στηριχτήκαμε για να αναπαράγουμε ένα τοπίο που να μοιάζει με δάσος. Οι κατοικίες που αιωρούνται πάνω σε κολώνες μας θύμισαν τα γιγάντια δέντρα του δάσους. Κάθε κολώνα είναι περίπου ίδιου μεγέθους με τους κορμούς αυτών των δέντρων, και οι κατοικίες πάνω τους θυμίζουν το πλούσιο φύλλωμα αυτών των δέντρων που λειτουργεί σαν φυσικός θόλος στο δάσος. Η περιοχή κάτω και γύρω από αυτές τις κολώνες είναι πολύ κοντά στις συνθήκες που βρήκαμε κάτω από τα δέντρα, όπου παρά την έλλειψη φυσικού φωτός, και την αντιξοότητα που αυτή προκαλεί, η Φύση βρήκε τρόπο για να ευημερήσει. Προσπαθώντας μα μιμηθούμε αυτές τις χαρακτηριστικές συνθήκες, πράσινες πλατφόρμες βασισμένες πάνω στα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, δημιουργήθηκαν μέσα στις σκιερές περιοχές. Τοπικά είδη φτέρης, που βρέθηκαν στο δάσος, χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν την περιοχή, που μετονομάστηκε σε Λόφους από Φτέρες (FernHills).


a 6
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 3
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 8
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat


a 9

Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 10
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 15
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat


Ο κύριος διάδρομος κυκλοφορίας ονομάζεται «Μονοπάτι» (The Path). Ανυψωμένο κάπως, πάνω από τους Λόφους από Φτέρες, ακολουθεί μια φιδωτή, απρόβλεπτη, διαδρομή, δίνοντας τη δυνατότητα στους κάτοικους να επιλέγουν τις δικές τους διαδρομές προς τις κατοικίες τους μέσα από φυσικά τοπία. Εκτός του ότι χρησιμεύει σαν αρτηρία κυκλοφορίας, το Μονοπάτι είναι και ζώνη αναψυχής, όπου οι κάτοικοι μπορούν να γυμνάζονται ή να κάνουν χαλαρούς περιπάτους σε άμεση επαφή με τη Φύση. Το Μονοπάτι επίσης, συνδέεται με δημόσιους χώρους, όπως το λόμπυ, η λέσχη, η μεγάλη αίθουσα με τους ανελκυστήρες και οι διάδρομοι, όλα σχεδιασμένα ως ανοιχτοί χώροι, χωρίς τεχνητό κλιματισμό, ο οποίος, αντίθετα, δημιουργείται ως απόρροια του δροσερού και σκιερού περιβάλλοντος ανάμεσα στα μεγάλα δέντρα. Ο φυσικός φωτισμός, επίσης, είναι ενσωματωμένος στο σύνολο του project. Τοπικά υλικά έχουν επιλεγεί για να δένουν αρμονικά την αρχιτεκτονική με το τοπίο. Αυτά τα υλικά ήταν εύκολο να αποκτηθούν από τη γύρω περιοχή, όπως, για παράδειγμα, πέτρες από το βουνό, οι οποίες συλλέχθησαν κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης των κτηρίων.

Στο δεύτερο οικόπεδο, το «Πάρκο» δημιουργήθηκε σαν ζώνη αναψυχής, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για επισκέπτες. Έχοντας το γειτονικό βουνό ακριβώς δίπλα στα όρια της ιδιοκτησίας, 3 στρώματα συστημάτων αποστράγγισης κατασκευάστηκαν για να αποτρέψουν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το νερό της βροχής συλλέγεται και χρησιμοποιείται για την άρδευση του project κατά τη διάρκεια της εποχής ξηρασίας. Μια ποικιλία διαφορετικών εγκαταστάσεων έχουν δημιουργηθεί στο project. Το «Περίπτερο Δείπνου» (Dining Pavilion), κρυμμένο μέσα στο δάσος bamboo, σχεδιάστηκε για να οριοθετήσει το άκρο του Πάρκου. Στη βάση του βουνού, ένας πράσινος λόφος ενσωματώθηκε σε μία λίμνη, καταδεικνύοντας την αντίθεση ανάμεσα στο φυσικό τοπίο και το τεχνητό. Παρ’ όλ’ αυτά, με την αντανάκλαση του βουνού πάνω στο νερό της λίμνης επιτυγχάνεται η αρμονική σύνδεση των δύο. Δύο πισίνες, επίσης, προτάθηκαν. Η πρώτη τοποθετήθηκε πάνω από το γυμναστήριο και το χώρο υποδοχής. Η αντανάκλαση από το νερό της πισίνας καλύπτει τις μεγάλες κατασκευές από κάτω της, και τις εξαφανίζει εντελώς. Η δεύτερη πισίνα χτίστηκε στη μέση του Πάρκου. Το νερό της, επίσης, αντανακλά το περιβάλλοντα χώρο, τόσο το βουνό όσο και την αρχιτεκτονική, συνδυάζοντάς τα όλα σαν να αποτελούν μέρος του γενικότερου τοπίου. Ένας από τους κύριους στόχους μας, καθώς σχεδιάζαμε αυτό το συγκρότημα κατοικιών, ήταν να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να διατηρούν την φυσική τους κατάσταση. Μια διαδρομή για τρέξιμο προτάθηκε στη δεξιά πλευρά του Πάρκου. Στην προσπάθειά μας να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό μήκος της διαδρομής, εισάγαμε μία ανυψωμένη γέφυρα για τρέξιμο, σαν ένα μέσο να πολλαπλασιάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές διαδρομής για τους δρομείς. Το σχήμα της, επίσης, αποτελεί την αρχικεκτονική ηχώ της οροσειράς της γύρω περιοχής.

Σε γενικές γραμμές, η σχεδιαστική ομάδα ανέπτυξε σχέδια μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο, διατηρώντας όμως ανέπαφη την ουσία και την αίσθηση που δίνει η ατμόσφαιρα του τροπικού δάσους. Αυτό επετεύχθη μέσα από προσεκτική εξέταση της καταλληλότερης διάταξης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα των κατοίκων να έχουν άμεση οπτική επαφή με το υπέροχο Khao Yai. Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο design δεν είναι απαραίτητο να έρχεται σε ρήξη με τη φύση. Η πρόθεση πίσω από το σχεδιασμό είναι να δημιοργήσουμε ένα φιλικό δάσος, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση της σκληρότητας των ανθρώπινων κατασκευών, ενοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα κτήρια με την περιβάλλουσα φύση.


a 19
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 18
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 5
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 4
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

a 20
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

Project Info:
Project Title: Botanica Khao Yai
Landscape Architects: T.R.O.P: terrains+open space
Lead Designer: Pok Kobkongsanti
Project Team: Peerasit Sangwanloy, Chanchai Wimonsirichotikun
Client/Owner: The Scenical Development Company Limited
Photography credit: Spaceshift Studio Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat
Architect: Vin Varavarn Architects Co., Ltd.
Interior Designer: Define Studio Co., Ltd., Mada Design Factory Co., Ltd.
Structural Engineer: Qbic Engineering and Architect Co., Ltd.
M&E Engineer: Thanavit Design & Engineering Co., Ltd., Water Thai Tech Co., Ltd.
Contractor: Grand Frame Co., Ltd.
Landscape Contractor: Invention Green Co., Ltd.
Lighting Designer: Truelight Co., Ltd.

Info:
Via: Landezine , Landarchs , T.R.O.P.
Text adapted in Greek by Arcous
 

Διαδώστε το

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές