smoll-banner--2



Lightbox | Bohlin Cywinski Jackson

a 16
Photo © Nic Lehoux


From the architects:

Designed as a home and studio for a photographer and his young family, Lightbox is located on a peninsula that extends south from British Columbia across the border to Point Roberts. The densely forested site lies beside a 180-acre park that overlooks the Strait of Georgia, the San Juan Islands and the Puget Sound.

Having experienced the world from under a black focusing cloth and large format camera lens, the photographer has a special fondness for simplicity and an appreciation of unique, genuine and well-crafted details.

The home was made decidedly modest, in size and means, with a building skin utilizing simple materials in a straightforward yet innovative configuration. The result is a structure crafted from affordable and common materials such as exposed wood two-bys that form the structural frame and directly support a prefabricated aluminum window system of standard glazing units uniformly sized to reduce the complexity and overall cost.

Accessed from the west on a sloped boardwalk that bisects its two contrasting forms, the house sits lightly on the land above the forest floor.

A south facing two-story glassy cage for living captures the sun and view as it celebrates the interplay of light and shadow in the forest. To the north, stairs are contained in a thin wooden box stained black with a traditional Finnish pine tar coating. Narrow apertures in the otherwise solid dark wooden wall sharply focus the vibrant cropped views of the old growth fir trees at the edge of the deep forest.

Lightbox is an uncomplicated yet powerful gesture that enables one to view the subtlety and beauty of the site while providing comfort and pleasure in the constantly changing light of the forest._


a 1
Photo © Nic Lehoux

a 6
Photo © Nic Lehoux

a 12
Photo © Nic Lehoux

a 3
Photo © Nic Lehoux

a 4
Photo © Nic Lehoux

a 5
Photo © Nic Lehoux

a 17
Photo © Nic Lehoux

Από τους αρχιτέκτονες:

Σχεδιασμένο για να αποτελέσει την ιδιωτική κατοικία και το στούντιο ενός φωτογράφου και της νέας του οικογένειας, το Lightbox βρίσκεται σε μία χερσόνησο που εκτείνεται νότια του British Columbia, πέρα από τα σύνορα προς το Point Roberts. Η πυκνά δασωμένη περιοχή βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 180 εκταρίων το οποίο βλέπει προς τα στενά της Georgia, τα νησιά San Juan και το Puget Sound.

Έχοντας εμπειρία  του κόσμου μέσα από το φακό και τα σύνεργα της κάμερας, ο φωτογράφος έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην απλότητα και εκτιμάει τις μοναδικές, αυθεντικές, καλοδουλεμένες λεπτομέρειες.

Το σπίτι σχεδιάστηκε με μια επιτηδευμένη απλότητα τόσο στο μέγεθος όσο και στα μέσα, με μια εξωτερική επιδερμίδα που χρησιμοποιεί απλά υλικά με άμεσο αλλά ευρηματικό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι μια κατασκευή από προσιτά και κοινά υλικά όπως η εμφανής ξυλοδομή που αποτελεί και το βασικό σκελετό του σπιτιού αλλά και το σύστημα στήριξης των προκατασκευασμένων ανοιγμάτων αλουμινίου ιδίου μεγέθους για μείωση της πολυπλοκότητας και του απαιτούμενου κόστους.

Το σπίτι κάθεται πάνω σε μία εξέδρα στο έδαφος και είναι προσβάσιμο μέσω ενός κεκλιμένου διαδρόμου που το χωρίζει σε δύο διαφορετικές φόρμες.

Ένας διώροφος γυάλινος όγκος, που κοιτάζει προς την ανοιχτή θέα του Νότου, αιχμαλωτίζει τον ήλιο και αποδίδει το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς μέσα  στο δάσος. Στο νότιο τμήμα, οι σκάλες περιορίζονται σε ένα λεπτό κουτί από μαύρη ξυλεία επεξεργασμένη με ένα παραδοσιακό βερνίκι από τη Φινλανδία. Στενά ανοίγματα σε έναν, κατά τ’αλλα, συμπαγή σκοτεινό ξύλινο τοίχο, βοηθούν να εστιάζεις προς τα παρθένα έλατα στην άκρη του δάσους.

Το Lightbox είναι ένα απλό αλλά δυναμικό project που επιτρέπει στον επισκέπτη να κατανοήσει την λεπτότητα και την ομορφιά του μέρους, ενώ παρέχει άνεση και αναψυχή μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο φως του δάσους._


a 13
Photo © Nic Lehoux

a 8
Photo © Nic Lehoux

a 11
Photo © Nic Lehoux

a 10
Photo © Nic Lehoux

a 15
Photo © Nic Lehoux

a 2
Photo © Nic Lehoux

a 7
Photo © Nic Lehoux

a 9
Photo © Nic Lehoux

Project Info:
Architects: Bohlin Cywinski Jackson
Location: Point Roberts, WA, USA
Principal: Peter Bohlin, FAIA, Robert Miller, FAIA
Project Manager: Jeremy Evard, AIA, Associate
Project Team: Patricia Flores, Kyle Phillips
Area: 1560.0 ft2
Year: 2015
Photographs: Nic Lehoux

Via: Bohlin Cywinski Jackson, Archdaily
Text adapted to Greek by Arcous

Διαδώστε το


b 4
Sketch © Bohlin Cywinski Jackson

b 4 1
Construction detail © Bohlin Cywinski Jackson

b 2
Floor Plan © Bohlin Cywinski Jackson

b 3
Floor Plan © Bohlin Cywinski Jackson

b 1 1
Axonometric © Bohlin Cywinski Jackson

b 7
East Elevation © Bohlin Cywinski Jackson

b 6
South Elevation © Bohlin Cywinski Jackson
VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές