smoll-banner--2



Roccolo's pool | act_romegialli

a 16
Photo © Marcello Mariana

From the architects:

The client's requirement was for a pavilion to be connected to the main historic house causing the least visual interference with the surrounding parkland. The pavilion was for an indoor pool, and some space for fitness, service and leisure in a climate controlled space.

The main house, an early 1900 liberty building had been renovated by the clients ten years previously. The main house ground floor sat 100 cm above the external ground and as such had little connection to the surrounding parkland. The client also desired a glass enclosed space attached to the main house to enjoy the view of its natural surroundings. The previous renovation of the house included landscaping and the addition of a small artificial lake in the south corner of the parkland. On this basis and after an accurate topographic survey the following principles were adopted to create minimal visual impact, place the pavilion volume underground.

Location informed by the natural topography of the parkland. Use the different ground levels to capture light inside, not with zenithal light but with windows directly connected to the outside landscape and lake. Visually connect the underground pavilion to the artificial lake. Locate the pavilion far away from the main house in a strategic position, to create a totally new and independent space reached by a path that emphasizes the sense of privacy. The location of the underground pavilion far away from the house would then create an interesting and dynamic relationship between the two spaces.

a 5
Photo © Marcello Mariana

a 10
Photo © Marcello Mariana

a 4
Photo © Marcello Mariana

a 1
Photo © Marcello Mariana

a 2
Photo © Marcello Mariana

Connect the main house to the underground pavilion and pool via a tunnel. An irregular path was determined by the established trees which were to be protected. The tunnel also connects via a few steps to a second small glass enclosed conservatory totally open to the surrounding parkland. A glass enclosed narrow bridge connects the conservatory to the main house. The specific design of the structural steel was placed outside the glass perimeter. This was to give depth and emphasis to the internal volume and at the same time make the window frame design secondary. Stone footings of the conservatory on the south side of the main house enabled changes in the surrounding garden level, to give a direct connection between the garden and the internal space. The pavilion space containing the indoor pool, fitness area and small kitchen is based on a sequence of simple geometric volumes in either wood or cement to contain the various functions. All technical requirements for ventilation, climate control, automated pool cover etc were designed to be as discrete as possible within the overall design.

Choice of material for the pool lining and surrounding pavement needed to be durable and, neutral in colour. It also needed to be able to cover steps, ledges and curved surfaces (pavement, walls and pool lining). The aim was to achieve a sense of continuity within the volume inside and outside the pool. A small white ceramic mosaic tile was chosen. The choice of continuity of material creates an effect: a mass of water finds its natural resting state and settles in the lowest part of the volume, held by a dynamic and at the same time gentle form before it slowly follows its course down to quietly settle in the pool.

The west side of the pavilion (front) houses a sliding door. The door totally disappears into a structural cavity to maximize the connection with the surrounding artificial lake and parkland. In summer the indoor and outdoor spaces become one, a seamless conversation between both water surfaces (pool and lake). The surface level of the pool and lake are the same. A small patio/ solarium 40 cm lower than this creates an entrance. The lowered space, obscured from the view of the house mediates the relationship of the natural surroundings and the pavilions simple geometry._

a 3
Photo © Marcello Mariana

a 23
Photo © Marcello Mariana

a 24
Photo © Marcello Mariana

a 25
Photo © Marcello Mariana

a 26
Photo © Marcello Mariana

Από τους αρχιτέκτονες:

Το αίτημα του πελάτη ήταν η δημιουργία ενός περιπτέρου που να συνδέεται με το κυρίως σπίτι, το οποίο είναι ιστορικό κτήριο, με την ελάχιστη δυνατή οπτική παρέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Το περίπτερο αφορούσε σε πισίνα εσωτερικού χώρου, και επιπρόσθετο χώρο για άθληση, και χαλάρωση σε ελεγχόμενες συνθήκες κλιματισμού.

Το κυρίως σπίτι είναι ένα νεοκλασσικό των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο είχε αναπλασθεί από τους ιδιοκτήτες του την προηγούμενη δεκαετία. Ο όροφος της εισόδου του κεντρικού κτηρίου βρίσκεται 1m υπερυψωμένος από το έδαφος εξωτερικά και εξαιτίας αυτού είχε περιορισμένη σύνδεση με τον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Ο πελάτης επιθυμούσε επίσης ένα χώρο εγκιβωτισμένο σε γυαλί και με κάποιο τρόπο συνδεόμενο με το κυρίως κτήριο για να μπορεί να απολαμβάνει τη θέα της φύσης γύρω από το νέο κτήριο. Η προηγούμενη ανακαίνιση του σπιτιού περιλάμβανε αρχιτεκτονική τοπίου και την προσθήκη μιας μικρής τεχνητής λίμνης στην νότια πλευρά του πάρκου. Πάνω σε αυτή τη βάση και μετά από ακριβή συλλογή των τοπογραφικών στοιχείων οι παρακάτω αρχές υιοθετήθηκαν, να δημιουργηθεί ο, κατά το δυνατόν, ελάχιστος οπτικός θόρυβος και να τοποθετηθεί το περίπτερο υπόγεια.

Η τοποθέτηση του νέου χώρου έγινε με βάση τη φυσική τοπογραφία του πάρκου. Έγινε χρήση διαφορετικών επιπέδων για να αιχμαλωτιστεί το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτηρίου, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος των κάθετων ακτινών, αλλά μέσα από τα ανοίγματα των παραθύρων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το εξωτερικό τοπίο και τη λίμνη. Έτσι, επιτυγχάνεται η οπτική σύνδεση του υπόγειου περιπτέρου με την τεχνητή λίμνη. Η τοποθέτηση του περιπτέρου μακριά από το κεντρικό κτήριο σε στρατηγική θέση, δημιουργεί ένα, εντελώς, καινούριο και ανεξάρτητο χώρο που προσεγγίζεται από ένα μονοπάτι με το οποίο τονίζεται ακόμα περισσότερο η ιδιωτικότητα του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, η τοποθέτηση του υπόγειου περιπτέρου μακριά από το βασικό κτήριο δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα και δυναμική σχέση ανάμεσα στους δύο χώρους.

a 22
Photo © Marcello Mariana

a 6
Photo © Marcello Mariana

a 9
Photo © Marcello Mariana

a 7
Photo © Marcello Mariana

a 8
Photo © Marcello Mariana

a 12
Photo © Marcello Mariana

a 15
Photo © Marcello Mariana

a 13
Photo © Marcello Mariana

Η σύνδεση του κύριου κτηρίου με το περίπτερο και την πισίνα έγινε μέσω ενός τούνελ. Το ακανόνιστο μονοπάτι σχεδιάστηκε με βάση την ύπαρξη των δέντρων που προϋπήρχαν και τα οποία έπρεπε να προστατευθούν. Το τούνελ, επίσης, μέσα από μερικά σκαλιά, συνδέει και με ένα δεύτερο χώρο, ένα θερμοκήπιο που ανοίγει προς τον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Μια στεγασμένη με γυαλί στενή γέφυρα συνδέει το θερμοκήπιο με το κυρίως σπίτι. Ο σχεδιασμός του μεταλλικού στηρικτικού μηχανισμού τοποθετήθηκε εξωτερικά από τη γυάλινη περίμετρο, τόσο για να δώσει βάθος κι έμφαση στον εσωτερικό όγκο, όσο και για να δώσει στον σκελετό του παραθύρου δευτερεύουσα σημασία. Πέτρινα σκαλοπάτια στο θερμοκήπιο στη νότια πλευρά του κεντρικού κτηρίου έδωσε τη δυνατότητα σε αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο για να δώσει άμεση σύνδεση του κήπου με τον εσωτερικό χώρο. Ο χώρος του περιπτέρου που περιλαμβάνει την εσωτερική πισίνα, το γυμναστήριο και τη μικρή κουζίνα βασίζεται σε μια σειρά απλών γεωμετρικών όγκων από ξύλο ή από τσιμέντο, οι οποίοι περιλαμβάνουν διάφορες λειτουργίες. Όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για αερισμό, ελεγχόμενο κλιματισμό, αυτοματοποιημένη κάλυψη της πισίνας κ.ά. σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να επιτυγχάνονται όσο πιο διακριτικά γίνεται μέσα στον γενικό σχεδιασμό.

Η επιλογή στο υλικό κάλυψης της πισίνας και του περιβάλλοντα χώρου έγινε με γνώμονα να είναι ανθεκτικό και ουδέτερο σε χρώμα. Επίσης, ήταν προαπαιτούμενο να μπορεί να καλύπτει σκαλοπάτια, πάγκους και κυρτές επιφάνειες (διάδρομος, τοίχοι, και υλικό κάλυψης πισίνας). Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί η αίσθηση της συνέχειας μέσα στον κτηριακό όγκο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της πισίνας. Επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί μικρό, λευκό, κεραμικό πλακάκι. Η επιλογή της συνέχειας του υλικού δημιουργεί ένα εφφέ: η μάζα του νερού βρίσκει τη φυσική της κατάσταση ηρεμίας στο χαμηλότερο μέρος του κτηριακού όγκου, και περιορίζεται από μια δυναμική και, ταυτόχρονα, ομαλή φόρμα πριν ακολουθήσει σιγά σιγά την πορεία του για να εγκατάσταθεί αθόρυβα στην πισίνα.

Η δυτική πλευρά του περιπτέρου (μπροστινή) έχει συρόμενη πόρτα, η οποία εξαφανίζεται εντελώς μέσα στο σκελετό του κτηρίου για να μεγιστοποιήσει την σύνδεση της πισίνας με την εξωτερική τεχνητή λίμνη και το πάρκο. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί χώροι ενοποιούνται, και δημιουργείται μια αδιατάρακτη «συνομιλία» ανάμεσα στις δύο υδάτινες επιφάνειες (της πισίνας και της λίμνης). Οι επιφάνειες του νερού της πισίνας και της λίμνης βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Μια μικρή στεγασμένη βεράντα/solarium 40εκ. χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο δημιουργεί την είσοδο. Το χαμηλότερο αυτό επίπεδο, προστατευμένο οπτικά από το σπίτι, συνηγορεί στη σύνδεση των φυσικών εξωτερικών χώρων και της απλής γεωμετρίας του περιπτέρου._

a 14
Photo © Marcello Mariana

a 17
Photo © Marcello Mariana

a 19
Photo © Marcello Mariana

a 18
Photo © Marcello Mariana

a 20
Photo © Marcello Mariana

a 21
Photo © Marcello Mariana

a 11
Photo © Marcello Mariana


Project Info:Architects: act_romegialli
Landscape architecture: Emanuele Bortolotti - AG&P
Photography: Marcello Mariana

Text adapted to Greek by Arcous
Via: act_romegialli


b 1
Site Plan © act_romegialli
b 2
Floor Plan © act_romegialli

b 3
Elevation and Section © act_romegialli

b 4
Elevation and Section © act_romegialli

Διαδώστε το

 

 

VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές