smoll-banner--2



One-Column House | NE-AR

a 1
Photo © Mike Mercau

From the architects:

One Column House is an extension and refurbishment for an existing small old summer house on the shores of a Patagonian lake in the South of Argentina.

The conditions of the existing house lack of an optimum spatial and functional distribution that could fulfill the needs and the manners that the summer house is being lived and experienced: the existing house sits far away from the lake shore neglecting the most privileged views towards the lake and its landscape, while at the same time both neighbor houses at the sides block the vistas towards the lake since their footprints were settled closer to the lake shore. Besides, the interior space was characterized by a deep dark dinning/ living area with limited relation to the outside with a deficient connection between the kitchen and the private and public rooms. At the same time, the small size bedrooms were inefficient to cope with the actual family growth.

NE-AR decided to incorporate a detached volume as an extension to the existing house which grounds closer to the lake shore and oriented towards the best landscape vistas, creating an internal patio between the existing house and the extension volume. Thus the new extension establishes a clear division between the public and private areas, the old and the new. While the existing house will host two large bedrooms, the main bathroom in the ground floor and a secondary bedroom in the first level, all public areas will be linearly organized within the extension volume: open kitchen, dining place and the lounge area; all these spaces will share a wide open wooden terrace deck facing and open to the lake shore.

a 2
Photo © Mike Mercau

a 3
Photo © Mike Mercau

a 4
Photo © Mike Mercau

The extension will be mainly constructed by a reinforced concrete structure: a planar roof runs widely from one neighbor boundary line to the other and is strengthened by four inverted beams that converge in the only load bearing vertical element of the house. This column is formed by a pair of twisted concrete shear walls performing in different ways.

One Column House researches on the multiple performances the architectural element of a column could achieve beyond its structural capacity. Firstly, it is an element that marks a central place by integrating in itself a fireplace, while articulates the program by organizing the different functional spaces around it and orienting site-specific vistas. At the same time, it stores the fireplace logs and works as an infrastructural device where the rain water pipes are embedded within the twisted shear walls while opening up the concrete roof enabling natural zenithal light come through.
_

a 5
Photo © Mike Mercau

a 6
Photo © Mike Mercau

a 7
Photo © Mike Mercau

a 9
Photo © Mike Mercau

a 10
Photo © Mike Mercau

Από τους αρχιτέκτονες:

Το project One Column House (Σπίτι μιας κολόνας) αφορά στην επέκταση και την ανακαίνιση μιας παλιάς, μικρότερης θερινής κατοικίας στις όχθες μιας λίμνης στην Παταγονία, στα νότια της Αργεντινής.

Η προϋπάρχουσα κατάσταση του σπιτιού δεν διέθετε επαρκείς χώρους για τη σωστή λειτουργική διαρρύθμιση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε μια θερινή κατοικία: η παλιότερη κατοικία, είχε μεγάλη απόσταση από την όχθη της λίμνης και δεν λάμβανε υπόψη την προνομιακή της θέα στη λίμνη και το φυσικό τοπίο γύρω της, ενώ επίσης, μεγάλο μέρος της θέας απέκλειαν και οι δύο κατοικίες στα πλαϊνά εξαιτίας της μεγαλύτερής τους εγγύτητας στη λίμνη. Εκτός αυτών, και οι εσωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονταν από σχετικά σκοτεινές ζώνες για το καθιστικό και την τραπεζαρία με περιορισμένη σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον και ανεπαρκή σύνδεση της κουζίνας με τους ιδιωτικούς και τους κοινόχρηστους χώρους. Την ίδια στιγμή, τα μικρά υπνοδωμάτια αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που καθόριζε το μέγεθος της οικογένειας.

Οι NE-AR αποφάσισαν να ενσωματώσουν ένα ανεξάρτητο κτήριο σαν επέκταση του προϋπάρχοντος, πιο κοντά στην όχθη της λίμνης και προσανατολισμένο προς τη πλεονεκτικότερη θέα, ενώ παράλληλα δημιούργησαν μια εσωτερική βεράντα ανάμεσα στην παλιά κατοικία και την νέα επέκταση. Η καινούρια διαρρύθμιση δημιουργεί ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις κοινόχρηστες και τις ιδιωτικές ζώνες, το παλιό και το νέο. Ενώ το παλιό κτήριο θα περιέχει δύο μεγάλα υπνοδωμάτια και το κυρίως μπάνιο στον ισόγειο όροφο και μια δευτερεύουσα κρεβατοκάμαρα στον όροφο, όλες οι κοινόχρηστες ζώνες θα οργανώνονται γραμμικά μέσα στην νέα επέκταση: ανοιχτή κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό. Όλοι αυτοί οι χώροι θα μοιράζονται μια ευρεία στεγασμένη βεράντα, ανοιχτή προς τη θέα της λίμνης.

a 8
Photo © Mike Mercau

a 12
Photo © Mike Mercau

a 17
Photo © Mike Mercau

Η επέκταση κατασκευάστηκε, κατά κύριο λόγο, από σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος: μια επίπεδη πλάκα που διατρέχει την έκταση μεταξύ των ορίων του οικοπέδου και ενισχύεται από τέσσερις κάθετες δοκούς που συγκλίνουν στο μοναδικό κάθετο στοιχείο του κτηρίου, το οποίο και δέχεται όλα τα φορτία. Η κολόνα σχηματίζεται από ένα ζεύγος συστραμμένων τοίχων διάτμησης από σκυρόδεμα.

Το One Column House εξερευνά τις πολλαπλές χρήσεις της κολόνας, ως αρχιτεκτονικού στοιχείου πέρα από τον αυστηρά στηρικτικό της ρόλο. Πρωτίστως, είναι ένα στοιχείο που σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο αφού ενσωματώνει μέσα του το τζάκι, ενώ, παράλληλα, οργανώνει τη χωροδιάταξη των διαφόρων λειτουργιών γύρω του και προσανατολίζει το βλέμμα σε συγκεκριμένη θέα. Την ίδα στιγμή, χρησιμεύει και σαν αποθηκευτικός χώρος για τα ξύλα του τζακιού και λειτουργεί και σαν μηχανισμός μέσω του οποίου τρέχουν σωλήνες συλλογής όμβριων υδάτων, καθώς, επίσης, ανοίγει και προς την οροφή λειτουργώντας σαν ανειδωλική διάταξη που επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός από το ταβάνι._

a 11
Photo © Mike Mercau

a 14 
Photo © Mike Mercau

a 15
Photo © Mike Mercau

Project info:
Architects: Luis Etchegorry + Lars Nixdorff (NE-AR)
Location: Río Negro, Argentina
Site Area: 720m2
Built Area: 160m2
Year: 2013 – 2014
Collaborator: Marina Rodriguez
Executive Architect: Sebastián Costanzi arq.
Photography: Mike Mercau

Via: NE-AR, Dezeen
Text adapted to Greek by Arcous

Διαδώστε το


b 1
Site Plan © NE-AR

b 2
Floor Plan © NE-AR

b 7
Elevation © NE-AR

b 8
Elevation © NE-AR

b 5
Cross Secrion © NE-AR


b 6

Longitudinal Section © NE-AR


b 11

Study of the geometry © NE-AR


b 4

Light Study © NE-AR


b 3

Diagram © NE-AR


b 9

Perspective Study © NE-AR


b 10

Perspective © NE-AR

VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές