smoll-banner--2



Pumphouse Point | Cumulus Studio

a 1
Photo © Stuart Gibson


From the architect:

Located just inside the Tasmanian Wilderness World Heritage Area, Pumphouse Point was originally constructed as part of Tasmania’s hydro electric scheme and has been unused for over twenty years before being redeveloped.

The redevelopment, which has already become a signature project for Tasmanian tourism, involved the adaptive reuse and refurbishment of two existing, heritage listed, off-form concrete art deco buildings – ‘The Pumphouse’ and ‘The Shorehouse’ – into a wilderness retreat.

The Pumphouse, a three storey building originally constructed in the 1940s to house pump turbines, sits on Lake St Clair at the end of a 250m concrete flume which is its only connection to land.  The Shorehouse, located at the start of the flume on the edge of the lake, was constructed at the same time and accommodated offices and a maintenance workshop for the turbines.  Eighteen new guest suites have been inserted within the existing concrete building envelopes – twelve of these are located in The Pumphouse and the remaining six are within The Shorehouse.  The Shorehouse also accommodates the prep kitchen and main communal lounge / dining room.

Only minimal work has been done to the exterior of the buildings.  This is a deliberate response to maintain the high heritage value of the existing buildings and to emphasise the contrast between the new interiors and the exterior – their distressed condition a testament to the harsh environment in which they are located.


a 15
Photo © Adam Gibson

a 6
Photo © Adam Gibson

a 20
Photo © Adam Gibson


The approach to The Pumphouse building, surrounded by mountains and water, heightens the anticipation and sense of arrival.  Guests pass through solid metal doors into the entry foyer – an intermediate zone through which guests are brought gently into the comfort of the suites from the rawness of the wilderness outside. The twelve studio-sized suites run lengthways down the two outer wings, leaving the central core devoted to communal lounge areas on each level, open at both ends so that the sight-line that begins from the flume continues through the building.

A simple neutral palette has been used throughout in order to characterize a rugged simplicity and uncomplicated comfort into which the guests retreat. The untreated rough-sawn hardwood and exposed servicing pipework of the entry and common spaces subtly give way to more refined Tasmanian timber veneer panelling and exposed bent copper plumbing in the suites. These items also allude to the history of the place – the timber formwork of the off-form concrete and water once pumping through the core of the building.

The project has been achieved on an extremely tight budget in a remote location which required a large amount of site servicing and infrastructure.  Simple construction techniques were utilised and opportunities for standardisation and prefabrication sought through joinery and fittings.  Working within existing enclosures that were originally designed for very different functions, a large amount of effort was spent manipulating the internal spaces to balance private and common spaces. Significant co-ordination was also required to ensure an efficient structural solutions that worked with the high acoustic performance required for the suites.


a 7
Photo © Adam Gibson

a 12
Photo © Adam Gibson

a 16
Photo © Adam Gibson

a 13
Photo © Adam Gibson

a 9
Photo © Adam Gibson

Από τον αρχιτέκτονα:

Το Pumphouse Point βρίσκεται στην Προστατευόμενη Περιοχή Άγριας Φύσης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Τασμανίας και, αρχικά, είχε ανεγερθεί σαν μέρος του προγράμματος παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το κτήριο παρέμεινε αναξιοποίητο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν την ανάπλασή του.

Η ανάπλασή του, η οποία είχε ήδη αναχθεί σε πολύ μεγάλης σημασίας έργο για τον τουρισμό της Τασμανίας, περιλάμβανε την επανάχρηση και την ανακαίνιση δύο υπαρχόντων, διατηρητέων art deco κτηρίων – του Pumphouse και του Shorehouse – μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.

Το Pumphouse, ένα τριώροφο κτήριο, το οποίο αρχικά είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία 1940 για να στεγάσει τουρμπίνες αντλιών, βρίσκεται στη λίμνη St Clair, στο τέρμα ενός αγωγού, ο οποίος και είναι ο μόνος σύνδεσμός του με τη στεριά. Το Shorehouse βρίσκεται στην αρχή του αγωγού και στην άκρη της λίμνης, ανεγέρθηκε την ίδια χρονική περίοδο και περιλάμβανε γραφεία και το εργαστήριο συντήρησης των τουρμπίνων. Δεκαοκτώ νέες σουίτες έχουν τοποθετηθεί μέσα στον υπάρχοντα τσιμεντένιο σκελετό των κτηρίων – δώδεκα από αυτές στο Pumphouse και οι υπόλοιπες έξι στο Shorehouse. To Shorehouse επίσης περιλαμβάνει και κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι.

Η επέμβαση στο εξωτερικό των κτηρίων ήταν ελάχιστη. Η απόφαση γι αυτή την προσέγγιση είχε να κάνει με τη διατήρηση της υψηλής πολιτισμικής αξίας των υπαρχόντων κτηρίων, ενώ επίσης, αποσκοπούσε στο να υπερτονίσει την αντίθεση ανάμεσα στους ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους και τις εξωτερικές όψεις, η ταλαιπωρημένη μορφή των οποίων αποτελεί μαρτυρία για το σκληρό περιβάλλον στο οποίο χτίστηκαν.

a 10
Photo © Adam Gibson
 
a 11
Photo © Adam Gibson

a 4
Photo © Adam Gibson

a 18
Photo © Adam Gibson

a 5
Photo © Adam Gibson

Η πρόσβαση στο Pumphouse, που περιβάλλεται από βουνά και νέρο, ενισχύει την αίσθηση της προσμονής και της άφιξης. Οι επισκέπτες εισέρχονται μέσα από συμπαγείς μεταλλικές πόρτες στο χώρο υποδοχής – μία ενδιάμεση ζώνη μέσω της οποίας οι επισκέπτες εισέρχονται ομαλά στην άνεση των σουιτών, έχοντας περάσει την τραχύτητα του άγριου τοπίου. Οι δώδεκα σουίτες αναπτύσσονται κατά μήκος των δύο εξωτερικών πτερύγων, αφήνοντας τον πυρήνα στο κοινόχρηστο καθιστικό σε κάθε όροφο, και ανοίγουν και στις δύο μεριές έτσι ώστε να αποτελούν οπτικά την συνέχεια της ευθείας του εξωτερικού αγωγού.

Μια απλή ουδέτερη παλέτα έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο το κτήριο, χαρακτηριστική μιας ακατέργαστης απλότητας και ανεπιτήδευτης άνεσης μέσα στην οποία οι επισκέπτες βρίσκουν καταφύγιο. Το ανεπεξέργαστο ξύλο και οι εμφανείς υδραυλικές εγκαταστάσεις της εισόδου και των κοινόχρηστων χώρων, δίνουν τη σκυτάλη σε πιο εκλεπτυσμένη ξυλεία, χαρακτηριστική της Τασμανίας, που καλύπτει τις επιφάνειες, καθώς και τις εμφανείς χάλκινες υδραυλικές εγκαταστάσεις των δωματίων. Αυτά τα στοιχεία επίσης υπενθυμίζουν την ιστορία του τόπου – τις κατασκευές από ξύλο, το τσιμεντένιο κτήριο και το νερό που κάποτε περνούσε μέσα από την καρδιά του κτηρίου.

Το έργο ολοκληρώθηκε με πολύ χαμηλό κόστος σε μια απομακρυσμένη περιοχή που απαιτούσε σημαντική συντήρηση και υποδομή. Χρησιμοποιήθηκαν απλές οικοδομικές τεχνικές και ευκαιριές τυποποίησης και χρήσης προκατασκευασμένων στοιχείων ειδικά σε ότι αφορά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.  Δουλεύοντας μέσα σε κλειστούς χώρους που είχαν διαφορετική αρχική λειτουργία, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια διαχείρισης του εσωτερικού έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων. Σημαντικός ήταν και ο συντονισμός που απαιτήθηκε για να εξασφαλίσει αποτελεσματικές κατασκευαστικές λύσεις που θα υπηρετούσαν την υψηλή ακουστική επίδοση των δωματίων.

a 3
Photo © Adam Gibson

a 19
Photo © Adam Gibson

a 14
Photo © Adam Gibson

a 8
Photo © Adam Gibson

a 22
Photo © Stuart Gibson

a 21
Photo © Adam Gibson

Project info:
Architects: Cumulus Studio
Location: Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Australia
Architect In Charge: Chris Roberts, Liz Walsh, Peter Walker, Todd Henderson
Area: 1035.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Adam Gibson, Stuart Gibson

Via: Cumulus Studio, Adam Gibson, Archdaily
Text adapted to Greek by Arcous

Διαδώστε το


b 7
Site Plan © Cumulus Studio
b 5
Pumphouse Ground Floor Plan © Cumulus Studio
b 1
Pumphouse First Floor Plan © Cumulus Studio
b 6
Pumphouse Second Floor Plan © Cumulus Studio
b 4
Lakehouse Ground Floor © Cumulus Studio
b 2
Lakehouse Second Floor © Cumulus Studio
b 3
Pumphouse Section © Cumulus Studio
VENETA CUCINEbl   designshop          
               
όλοι οι προμηθευτές